В дух на единство и предпразнично вълнение, ученици от Европа се обединиха в проект наTwinning, озаглавен „Нека направим нашата Коледа весела и светла!“

Проектът е основан от г-жа Марта Ястржембска, Полша и г-жа Гергана Петрова , която участва в него заедно със своите ученици от 2.А клас при ОУ „Христо Ботев“, гр. Ахелой, и цели да създаде незабравимо и културно обогатяващо коледно изживяване за всички участници.

Проектът, който стартира през ноември, успешно събра ученици и учители от Италия, Финландия, Румъния, Гърция, България, Турция, Северна Македония, Грузия, Полша, Босна и Херцеговина, Латвия, Азербайджан, Тунис, Хърватия и Словакия.

 

Целите на проекта са насърчаване на креативността, подобряване на езиковите умения, насърчаване на чувството за европейско гражданство и запознаване на учениците с разнообразните традиции и обичаи, свързани с празнуването на Коледа в различните държави, както и създаване на пространство, където учениците могат да празнуват Коледа със своите връстници от всички кътчета на Европа, надхвърляйки географските граници и прегръщайки разнообразието, което прави Европа уникална.

Първата ангажираща дейност – състезание за лого на проекта се оказа вълнуващо преживяване за всички участници. Те демонстрираха своите артистични таланти, като създадоха уникални и красиви лого предложения.

След активно гласуване бе избрано предложението на децата от България!

С напредването на проекта, освен размяна на ръчно изработени коледни картички,  учениците ще участват в различни дейности, включително изпълнения на коледни песни на другите държави от проекта, проучване на празнични обичаи, създаване и илюстриране на съвместна коледна приказка (електронна книжка) и дори участие във виртуални тържества

Съчетавайки празничното настроение с културния обмен, участниците в проекта не само ще създадат трайни спомени, но и ще положат основата за бъдеще, в което разбирателството и единството преобладават.